Nintendo Switch 2: alles wat we weten over de nieuwe console (2024)

Het is officieel: de opvolger van de Nintendo Switch wordt volgens Nintendo "binnen dit boekjaar" aangekondigd, wat betekent voor 31 maart 2025. De lancering loert dus zeker niet om de hoek, maar hebben nu tenminste een concretere timing vanuit Nintendo zelf.

De laatste update die de Nintendo Switch kreeg, was de Nintendo Switch OLED, die op 8 oktober 2021 verscheen. Hoewel de Nintendo Switch OLED een verbeterd OLED-scherm, extra interne opslag, verbeterde luidsprekers en een steviger ontwerp heeft, gebruikte hij dezelfde interne hardware als het origineel uit 2017. Dat wil zeggen dat je hier opnieuw de bescheiden Nvidia Tegra X1-chip en slechts 4 GB RAM hebt. Games zijn natuurlijk geoptimaliseerd om soepel (max. 60 fps) te draaien, maar deze specificaties zijn bijna lachwekkend in 2024.

Recente titels van derden zoals Kingdom Come: Deliverance en Biomutant en zelfs oudere titels zoals Outer Worlds kampen met instabiele frame rates, afgezwakte visuals en lange laadtijden. In de handheldmodus kan de console ook alleen maximaal 720p halen en in het dock wordt dat 1080p. Het refresh rate kan in geen enkele modus hoger dan 60Hz gaan. De PS5 en Xbox Series X halen beiden 4K/120Hz, terwijl Nintendo met moeite de helft haalt.

We kunnen gerust zeggen dat de verwachtingen hooggespannen zijn en de hamvraag is nu of Nintendo ze allemaal kan invullen.

Nintendo Switch 2: in het kort

  • Wat is het? De opvolger van de Nintendo Switch
  • Wat wordt de prijs? Nog niet bekend
  • Wanneer komt deze uit? Nog niet bekend, ten laatste in maart 2025

Nintendo Switch 2: lancering

Nintendo Switch 2: alles wat we weten over de nieuwe console (1)

De originele Nintendo Switch werd aangekondigd in oktober 2016 en ging een paar maanden later, begin 2017, in de verkoop. Nu Nintendo heeft bevestigd dat ze de Nintendo Switch 2 nog voor het einde van hun huidige boekjaar gaan onthullen, zouden ze voor dezelfde timings kunnen gaan. Hun boekjaar loopt namelijk af aan het einde van maart 2025. Een eerste onthulling in oktober en een verkoopstart in het voorjaar van 2025 zijn zeker niet uitgesloten.

Nintendo Switch 2: prijs

Een nieuw design kost geld en al helemaal als de hardware ook verbeterd wordt. De Nintendo Switch 2 met krachtigere hardware zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid een hogere prijs krijgen dan de adviesprijs van 299 euro voor de huidige Switch.

De Nintendo Switch OLED is momenteel het duurste model en werd tijdens de lancering voor een prijs van 349 euro verkocht in de meeste webshops. Gelukkig is dat geen enorm verschil met de adviesprijs van de originele Switch en is het ook minder dan de prijs van rond de 400 euro die door sommigen voorspeld werd. Als je dat vergelijkt met Playstation, dan was daar de PS4 Pro bijvoorbeeld 100 euro duurder dan de PS4.

Krijg dagelijks inzicht, inspiratie en aanbiedingen in je inbox

Meld u aan voor het laatste nieuws, recensies, meningen, toptechnologiedeals en meer.

Aangezien Nintendo vooral gezinsvriendelijke producten maakt, zou het ons verbazen als de Nintendo Switch 2 net als de PS5 en Xbox Series X voor 499 euro gaat verschijnen. Toch kunnen we er wel van uitgaan dat een nieuw model duurder wordt dan de Nintendo Switch OLED.

Nintendo Switch 2: verwachte specificaties

Nintendo Switch 2: alles wat we weten over de nieuwe console (3)

De meest recente geruchten over mogelijke specificaties van de Nintendo Switch 2 komen van een spec sheet die is gemaakt door de YouTubeer Paul Eccleston of "RedGamingTech". Eccleston zou de spec sheet hebben gemaakt met informatie van zijn eigen bronnen en een bericht van het Koreaanse United Daily News. Dit sheet suggereert dat de Nintendo Switch 2 een 8-core Cortex-A78AE-processor, 8 GB RAM en 64GB interne eMMC-opslag zal hebben. Hoewel dit niet bijzonder indrukwekkend is in vergelijking met de PS5 of Xbox Series X, is het hoe dan ook beter dan wat er nu in de Nintendo Switch zit.

Dezelfde bron geeft ook aan dat de Nintendo Switch 2 een verbeterde batterijlevensduur zou hebben, evenals een refresh van 120 Hz en een 7-inch OLED-scherm. Het ontwerp zou daarentegen niet drastisch anders zijn dan dat van de Nintendo Switch OLED, al hopen we dat Nintendo de schermranden toch nog iets dunner maakt.

Gek genoeg is dit in tegenspraak met oudere geruchten die suggereerden dat we mogelijk een mini-LED-scherm zouden zien. Volgens een bericht van het Taiwanese Economic Daily News zou de opvolger van Nintendo Switch namelijk worden uitgerust met mini-LED-schermen die worden geleverd door Innolux.

Wccftech meldde daarvoor nog dat een dataminer die bekend staat onder de naam SciresM een verwijzing naar een nieuw model van de Nintendo Switch heeft gevonden in de nieuwste firmware-update van de huidige Nintendo Switch onder de codenaam 'Aula'. In plaats van in de Nintendo Switch zelf, stelt deze bron dat de upgrades "mogelijk in een nieuw dock zitten en niet in de handheld". Dat laatste is echter speculatie, want die info is niet af te leiden uit de software.

We hebben ook Nintendo Switch Pro geruchten gezien dankzij een gelekte e-mail van Nvidia waarin het bestaan van de Tegra239 SoC (systeem op een chip) werd gesuggereerd. Naar verluidt werd deze speciaal ontworpen voor een aankomend Nintendo Switch-model, wat heel goed de Nintendo Switch 2 zou kunnen betekenen.

Ten slotte hebben we geruchten gehoord over de Nintendo Switch 2 vanuit Nvidia. Date gerucht heeft het bestaan van de Tegra239-chip "bevestigd" en die chip is naar verluidt speciaal ontworpen voor het volgende Nintendo Switch-model.

Nintendo Switch 2: nieuws en geruchten

Opvolger voor Nintendo Switch wordt dit boekjaar aangekondigd

In een bericht op het officiële Twitter-account op 7 mei 2024 bevestigde Nintendo dat er "binnen dit boekjaar" een opvolger voor de Nintendo Switch zal worden aangekondigd. Aangezien het Japanse fiscale jaar eindigt op 31 maart 2025, weten we nu zeker dat we voor die datum een officiële aankondiging krijgen.

Lancering Nintendo Switch 2 uitgesteld naar 2025

Zoals gespot door Tom's Guide heeft bekende leaker "Moore's Law is Dead" zich aangesloten bij de vele bronnen die zeggen dat de Nintendo Switch 2 is uitgesteld tot minstens 2025. Interessant genoeg gaven ze nog wat extra inzichten die ze zouden hebben verkregen via hun NVIDIA-contacten. Volgens deze leaker is de fysieke hardware die de Nintendo Switch 2 aandrijft al enige tijd klaar, maar heeft Nintendo gewacht met de lancering om voldoende voorraad aan te leggen. Andere bronnen sluiten zich hierbij aan.

CEO van Nintendo ontkent ontwikkelaarsbriefings

Na ons bericht dat er tijdens Gamescom 2023 Nintendo Switch 2-demo's plaatsvonden, wat door onze eigen bronnen werd bevestigd, ontkende Nintendo CEO Shuntaro Furukawa dat er dergelijke briefings waren. In een gesprek met de Japanse krant Mainichi omschreef Furukawa de briefings als "geruchten die niet kloppen".

Nintendo heeft Activision ingelicht over een opvolger

In september 2023 onthulde een interne e-mail die aan het licht was gekomen als onderdeel van de (nu opgeloste) FTC-rechtszaak over Microsofts overname van Activision Blizzard dat leidinggevenden van Activision waren ingelicht over het bestaan van de "NG Switch", een potentiële Nintendo Switch-opvolger. De e-mail suggereert dat de Nintendo Switch 2 prestaties zou kunnen bieden die ongeveer gelijk zijn aan die van een PlayStation 4 of Xbox One. Als Nintendo de vormfactor hetzelfde wil houden, is dat alleszins realistischer dan specs van een PS5 te proppen in iets dat het formaat heeft van een kleine tablet.

Nintendo-topman laat hints vallen over backwards compatibility

Nog langer geleden liet een leidinggevende van Nintendo doorschemeren dat de Nintendo Switch 2 backwards compatible zou kunnen zijn en dat je daarom games van de originele Switch zou kunnen spelen op zijn opvolger. Tijdens een vraag- en antwoordsessie voor aandeelhouders die vertaald was vanuit het Japans, verklaarde de leidinggevende het volgende: "We zullen ons best doen om de overgang soepel te laten verlopen voor onze klanten wanneer er nieuwe hardware arriveert."

Heeft de Nintendo Switch 2 VR-ondersteuning?

AR- en VR-ondersteuning leken nooit echt waarschijnlijk op de Switch. Zo zei de directeur van Nintendo Frankrijk ook al in 2018 dat er een gebrek was aan interesse voor de technologieën in de mainstream. Toch heeft Nintendo zich in ieder geval iets bedacht als het gaat om VR, want ze hebben later wel de Labo VR-Kit uitgebracht.

De Switch heeft niet zo'n hoge resolutie als de meeste VR gaming-opties hebben, maar misschien kunnen we wel een verbeterd model zien in de toekomst met een 2K- of 4K-resolutie. Dan ziet het er ook wat beter uit als je het scherm recht voor je gezicht hebt tijdens VR-ervaringen. Aangezien die Labo VR-kit vooral gefocust is op kinderen, verwachten we niet dat Nintendo alleen voor dat accessoire het beeldscherm enorm gaat verbeteren.

Kan de Nintendo Switch 2 games in 4K afspelen?

Sony en Microsoft hebben volop ingezet op 4K-gaming, maar er is niet echt een grote reden voor Nintendo om dit ook te doen. Nintendo doet toch altijd zijn eigen ding en volgt niet per se de trends die de andere hardware-fabrikanten wel volgen.

In hetzelfde interview waar Philippe Lavoué van Nintendo Frankrijk het over VR had, liet hij ook weten dat 4K ook niet zo interessant is voor Nintendo. De technologie zou namelijk nog niet door de meerderheid van de mensen omarmd zijn en daarom was het voor Nintendo nog te vroeg om in te zetten op 4K.

  • De beste Nintendo Switch-games
  • Is de Nintendo Switch OLED je geld waard?
Nintendo Switch 2: alles wat we weten over de nieuwe console (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6493

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.